ایمن پلیمر شیمی

پوشش های پلی اوره

پوشش های پلی اوره (خواص و کاربرد)

تاریخ انتشار : 27 اسفند 1402
فهرست مطالب پلی اوره پلیمری سنتزی حاصل واکنش پلی آمین با پلی ایزوسیانات است که در اثر واکنش پلیمریزاسیون مرحله ای بدست می آید…. واکنش آن در شکل زیر نشان داده شده است: این ماده آب گریز است که برای محافظت سطوح در مقابل آب استفاده می شود. این پوشش به حالت مایع اعمال می […]

پلی اوره پلیمری سنتزی حاصل واکنش پلی آمین با پلی ایزوسیانات است که در اثر واکنش پلیمریزاسیون مرحله ای بدست می آید….

واکنش آن در شکل زیر نشان داده شده است:

واکنش تشکیل پلی اوره

این ماده آب گریز است که برای محافظت سطوح در مقابل آب استفاده می شود. این پوشش به حالت مایع اعمال می شود و سپس به سرعت خشک می گردد و مانعی مقاوم و آب گریز را شکل می دهد که می تواند در سقف ها، تاسیسات، عرشه کشتی و برای دیگر سطوح بکار رود. همچنین، می تواند برای آب بندی ساختارهای بتنی مانند استخرهای شنا و مخازن آب استفاده شود.
سازگاری و چسبندگی پلی اوره امکان استفاده از آن را برای کاربردهای گسترده ای فراهم می سازد؛ به عنوان مثال ضد آب کردن و محافظت در مقابل خوردگی در فولاد. این ماده می تواند به خوبی بر بسترهای متفاوت (بتن، فلزات، چوب و …) بدون اینکه نیاز به پرایمر باشد در محدوده گسترده ای از دماها و محیط های مرطوب بچسبد. به بیان دیگر، می توان آن را حتی بر روی سطوح مرطوب نیز اعمال کرد.

مزیت و ویژگی های پلی اوره

  • پخت سریع (در عرض چند ثانیه تا چند دقیقه، عموما ۲ تا ۵ دقیقه بسته به فرمولاسیون)
  • استحکام و دوام بالا (انتخابی ایده آل برای سطوح آب گریز که در شرایط محیطی ناملایمی قرار می گیرد)
  • مقاومت شیمیایی (انتخابی مناسب برای سطوح صنعتی آب گریز)
  • قابلیت انعطاف (امکان اعمال پلی اوره را بر هر سطحی فارغ از صاف یا ناصاف بودن فراهم می آورد)
  • چند منظوره بودن (این پوشش قابلیت ضد آب کردن، پوشش دهی، عایق سازی و تعمیر کردن سطح بستر را دارد)
  • ازدیاد طول (این ماده می تواند همراه با بستر جابجا شود و از ترک خوردگی جلوگیری می شود)
  • مقاومت دمایی (پلی اوره می تواند در دماهای پایین و بالا در محدوده گسترده ای از دماها انعطاف پذیری خود را حفظ کند)

انواع پلی اوره

با توجه به ساختار شیمیایی پلی اوره، این ماده می تواند در دو نوع آلیفاتیک یا آروماتیک باشد.
پلی اوره آروماتیک مستحکم تر است و زمانی که در مقابل نور فرابنفش قرار گیرد مقاومتی از خود نشان نمی دهد، شروع به تغییر رنگ و از دست دادن براقیت خود می کند؛ به همین دلیل، برای کاربردهایی که در سطح قرار می گیرند مناسب نیست.
در مقابل، پلی اوره آلیفاتیک در برابر اشعه فرابنفش مقاوم است و برای لایه نهایی که در معرض محیط قرار می گیرد انتخابی عالی می باشد. از آنجایی که این ماده از مواد اولیه گران قیمت تری تهیه می گردد، محصول نهایی نیز به تبع آن گران تر تمام می شود.

پوشش پلی یوریا

کاربرد پوشش های پلی اوره

۱. صنعت خودروسازی

بیش از سه قرن است که از این پوشش ها در صنعت خودروسازی استفاده شده است. در واقع می توان گفت که از اواخر سال ۱۹۸۰، این پوشش برای استفاده در صنعت خودروسازی توسعه یافت. پوشش پلی اوره، به دلیل مقاومت نسبت به ضربه و دیگر خواص مکانیکی علاوه بر آن، مقاومت نسبت به سایش و خوردگی و سرعت پخت سریع در این صنعت از محبوب گسترده ای برخوردار شده است.

۲. خطوط لوله، پمپ ها و سیستم های آبیاری

پلی اوره برای خطوط لوله که حامل مواد خورنده و فرساینده هستند، مقاومت نسبت به سایش و خوردگی ایجاد می کند. از این ماده برای پوشش دهی پمپ ها برای کاهش کاویتاسیون (ایجاد شدن حفره) و خوردگی استفاده می شود تا خروجی پمپ بهبود یابد. همچنین، برای تعمیر کانال ها و جلوگیری از نشتی در آنها برای خطوط مخازن پرورش آبزیان و استخرها می تواند بکار رود.

۳. در حوزه دفاعی و امنیتی

به دلیل توانایی مقاومت آنها در برابر ضربه، جذب انرژی حاصل از انفجار، دوام و تنظیم ویژگی ها، از پوشش های پلی اوره در حوزه دفاعی و امنیتی نیز استفاده می شود. در پوششی که در تجهیزات نظامی استفاده می شود، پلی اوره می تواند با تغییرات دمای محیط منقبض و منبسط شود و آب بندی مناسبی در مقابل رطوبت ایجاد کند. این پوشش ها می توانند در برابر خراش، فرورفتگی و آسیب های ناشی از سایش، از خود مقاومت نشان دهند؛ در عین حال که ظاهر شفاف خود را حفظ می کنند. پوشش دهی ساختمان های نظامی با پلی اوره می تواند آسیب ناشی از انفجار بمب را تقلیل دهد.

۴. بهداشت و درمان

در محیط های بیمارستانی، بهتر است که پوشش های زمین و دیوارها در مقابل ویروس و باکتری ها مقاوم باشند تا خطر ابتلا بیماران به عفونت کاهش یابد. ترک ها، درزها و شکاف های روی زمین می تواند باعث نفوذ رطوبت و گسترش بیماری ها شوند.
پوشش های پلی اوره به خوبی این شکاف ها را آب بندی می کنند و نسبت به ایجاد شدن خراش بر روی پوشش مقاومت نشان می دهند؛ بنابراین، از احتمال رشد باکتری ها می کاهند. علاوه بر آن، این پوشش ها می توانند کمک شایانی به استیرل ماندن سطوح در اتاق های جراحی و دیگر محیط های بهداشتی کنند.

۵. ساختارها و پل های بتنی

پلی اوره به دلیل ویژگی هایی که پیشتر ذکر شد، می تواند برای پوشش اولیه و به عنوان پوششی که قابلیت تعمیر و حفاظت کردن از بستر زیرین خود را دارد استفاده شود. ساختار پلی اوره (زنجیره مولکولی)، به آن دوام و ماندگاری بالایی می دهد و آن را به انتخابی مناسب در حوزه ساخت و ساز تبدیل می کند. از این رو، این پوشش می تواند از ریزش ساختارهای بتنی جلوگیری کند.

کاربرد پوشش پلی اوره

به عنوان جمع بندی مطالب فوق می توان گفت که پوشش های پلی اوره از سطوح چوبی، بتنی و فلزی و از ساختارها در مقابل آسیب های ناشی از سایش و خوردگی محافظت می کند. این پوشش می تواند ساختارهای بتنی را تعمیر کند و از آسیب رسیدن به کانال ها جلوگیری کند. این ماده در مقابل خراش، مواد شیمیایی، مواد نفتی و غلیایی در کاربردهای صنعتی و تجاری می تواند مقاوم باشد. همچنین، کشتی ها و دیگر وسایل نقلیه شناور بر روی آب را در برابر ترک خوردگی و تخریب شدن حفظ می کند. در واقع، پلی اوره خالص با آب واکنش نمی دهد از این رو، بهترین ماده مقاوم در برابر آب محسوب می شود.

مقاله تهیه شده در واحد تولید محتوا شرکت ایمن پلیمر شیمی استفاده از مقالات تنها با ذکر منبع مجاز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *