ایمن پلیمر شیمی

مراحل تهیه فوم پلی یورتان

مراحل کلی تهیه فوم پلی یورتان از طریق تست لیوانی

تاریخ انتشار : 26 اسفند 1402
فهرست مطالب به این روش فرآورش (آزمون لیوانی)، روش دستی نیز گفته می شود. این آزمون روشی ساده برای… بررسی مواد اولیه و خواص نهایی فوم حاصل از آنها است. به بیان دیگر، یکی از روش های سنجش کیفیت یک محصول فوم پلی یورتان در مقیاس کوچک، انجام آزمون لیوانی است. در نهایت بر اساس […]
فهرست مطالب

به این روش فرآورش (آزمون لیوانی)، روش دستی نیز گفته می شود. این آزمون روشی ساده برای…

بررسی مواد اولیه و خواص نهایی فوم حاصل از آنها است. به بیان دیگر، یکی از روش های سنجش کیفیت یک محصول فوم پلی یورتان در مقیاس کوچک، انجام آزمون لیوانی است. در نهایت بر اساس مقدار بهینه مواد با توجه به این آزمون، برای انجام آزمون در مقیاس بزرگ تصمیم گیری می شود.

در ابتدا، لازم است که برگه داده های ایمنی مواد مورد نیاز مطالعه شود. سپس، پس از تهیه وسایل و مواد مورد نیاز، نمونه های آزمایشی (آزمون لیوانی) زده می شود.

وسایل مورد نیاز شامل:

  • لیوان پلاستیکی
  • دستکش مقاوم به حلال
  • کرنومتر
  • ترازو دیجیتالی
  • دماسنج
  • سیخ چوبی (چوب بستنی)
  • همزن مکانیکی
  • حلال مناسب (به عنوان مثال متیلن کلراید)
  • کاتر یا اره (برای برش فوم به منظور اندازه گیری چگالی)

پیش از شروع آزمون، سالم بودن تمام دستگاه ها و وسایل را چک کنید. اطمینان حاصل کنید که تمام وسایل در وضعیت مطلوبی قرار دارند و مواد اولیه شرایط لازم را دارند. حال، به ترتیب طبق مراحل زیر عمل می کنیم:

مرحله اول: توزین مواد اولیه (اجزای سازنده فوم)

در ابتدای کار، مقادیر مواد مورد نیاز محاسبه می شوند. سپس توزین مواد (پلی ال و ایزوسیانات) صورت می گیرد. در مواردی که لازم به افزودن عامل فوم زا فیزیکی باشد، بدین منظور مقدار مشخصی از پلی ال وزن شده و با توجه به این مقدار، گاز به آن اضافه می گردد.

بعد از افزودن گاز به پلی ال، مخلوط بدست آمده باید توسط همزن مکانیکی همزده شود. بعد از همزدن، دوباره مخلوط وزن شده و باز اگر مقدار گاز کم بود، به آن گاز اضافه شده و این مراحل تکرار می شود.

مرحله دوم: مخلوط کردن آمیزه پلی ال با ایزوسیانات

پس از توزین پلی ال (و یا مخلوط سازی با گاز)، دمای پلی ال و ایزوسیانات اندازه گیری شده و لازم است دما با وجه به برگه اطاعات فنی تنظیم گردد. سپس ایزوسیانات به ظرف حاوی پلی ال افزوده شده و بلافاصله توسط همزن مکانیکی تحت اختلاط قرار می گیرد. پس از اختلاط در مدت زمان مشخص (با توجه به زمان کرم مواد)، مخلوط مد نظر بلافاصله به لیوان دوم منتقل می گردد و شروع به رشد می نماید.

لازم به ذکر است بلافاصله بعد از اختلاط مواد، همزن باید توسط حلال مناسبی مانند متیلن کلراید تمیز شود.

مرحله سوم: اندازه گیری زمان های واکنش مواد

به طور کلی، چهار زمان مهم در حین تهیه فوم پلی یورتان وجود دارد که شامل موارد زیر می شوند:

زمان کرمی شدن: از زمانی که اختلاط مواد صورت می گیرد و مواد شروع به واکنش دادن می کنند رنگ مخلوط کرم رنگ می شود از این رو، به آن زمان کرمی شدن می گویند. در این زمان، مخلوط شروع به منبسط شدن می کنند.
زمان ژل شدن: در این زمان ویسکوزیته مخلوط به دلیل واکنش های صورت گرفته و اتصالات عرضی ایجاد شده افزایش می یابد. برای بررسی آن، سیخی چوبی را به فوم می زنیم و با دور کردن آن از فوم، یک نخ بین سیخ چوبی و مخلوط تشکیل می شود.
زمان بالا آمدن: زمانی بین اختلاط نهایی تا زمانی که فوم تا حداکثر ارتفاع بالا می آید (منبسط می شود).
زمان عدم چسبندگی: از زمانی که فوم در لیوان ریخته شده تا زمانی که چسبندگی سطح آن از بین می رود. این زمان نشان دهنده اتمام زمان واکنش های شیمیایی است.

به عنوان جمع بندی مطالب فوق، می توان گفت که نتایج حاصل از این آزمون شامل موارد زیر است:

  • زمان های واکنش مواد
  • بررسی چگالی آزاد
  • ظاهر فوم (پوسته و ساختار سلولی آن)

مقاله تهیه شده در واحد تولید محتوا شرکت ایمن پلیمر شیمی

استفاده از مقالات تنها با ذکر منبع مجاز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته‌بندی محصولات

پلی یورتان در صنایع مختلف