ایمن پلیمر شیمی

عایق سازی دیوارها

چرا عایق سازی دیوارها مهم است؟

تاریخ انتشار : 26 اسفند 1402
فهرست مطالب امروزه یکی از معیار های اصلی یک خانه ی ایده آل این است که تا چه حد نسبت به صدا عایق باشد…. اگر از فریاد زدن یا خندیدن همسایه ی دیوار به دیوار خود خسته شده اید، یا می خواهید پس از یک روز سخت کاری به استراحت بپردازید، اما سر و صدای […]
فهرست مطالب

امروزه یکی از معیار های اصلی یک خانه ی ایده آل این است که تا چه حد نسبت به صدا عایق باشد….

اگر از فریاد زدن یا خندیدن همسایه ی دیوار به دیوار خود خسته شده اید، یا می خواهید پس از یک روز سخت کاری به استراحت بپردازید، اما سر و صدای اتاق های مجاور این اجازه را به شما نمی دهد تا در آرامش استراحت کنید، این بدان معناست که دیوار های خانه ی شما به درستی عایق بندی نشده اند.

صدا نوعی انرژی مکانیکی است. انواع مختلفی از سر و صداها در اطراف ما، منزل و یا محل کارمان وجود دارد که سعی در کنترل آنها داریم. در مورد انتقال صدا دو نوع مکانیسم وجود دارد. در مکانیسم اول انتقال صدا از طریق صدای موجود در هوا مانند صدای خودروها، موسیقی، گفتگوی افراد و غیره اتفاق می افتد که به آن مکانیسم هوابرد می گویند. اما دیگر مکانیسم انتقال صدا مکانیسم ضربه نامیده می شود، که صوت از درون خود اجزاء سازه منتقل می شوند مانند ضربه زدن به دیوار، قدم زدن یا اعمال ضربه افراد طبقه ی بالاتر.

صدا در طول موج های مختلف از طریق هوا حرکت می کند. هنگامی که یک موج صوتی با یک دیوار یا اشیاء برخورد می کند، می تواند جذب، منعکس، شکسته، پراکنده و یا منتقل شود. برای کنترل صدا در یک خانه، ما می خواهیم بخشی یا تمام یک موج صوتی را جذب کنیم و یا آن را مسدود کنیم تا انتقال صدا اتفاق نیفتد.

چندین مقیاس مختلف برای اندازه گیری اثر بخشی مواد عایق صدا استفاده می شود. STC کلاس انتقال صدا است و NRC ضریب کاهش صوت است.

کلاس انتقال صدا یا Sound Transmission Class (STC) : روشی جهت مقایسه کاهش انتقال صدا یا افت صدا از اشیایی چون پنجره ها، دیوارها، کف و سقف یک ساختمان است؛ در واقع، مقدار دسی بل هایی که یک مانع می تواند کاهش دهد را به ما می گوید پس هر چه بیشتر باشد، بهتر است.
ضریب کاهش صوت Noise Reduction Coefficient (NRC) : میزان صدایی را که یک ماده جذب یا در مقیاس ۰ تا ۱ منعکس می کند، اندازه می گیرد. به بیان ساده، زمانی که این ضریب برابر با ۰.۸ باشد به معنی آن است که ماده %۸۰ صوت را جذب و %۲۰ آن را منعکس می کند.

راه حل چیست؟!

محدوده شنوایی انسان بین بسامد ۲۰ هرتز تا ۲۰۰۰۰ هرتز است. در نتیجه، گوش انسان بسامد های کمتر یا بیشتر از این محدوده را تشخیص نمی دهد. از این رو، اهمیت جذب توسط جاذب های صوت در این محدوده بسامد است و آنالیز صدا معمولا در این بسامد انجام می شود. حساسیت به بسامدهای مختلف تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر سن افراد و شرایط فیزیکی محیط است، اما مهم ترین محدوده بسامد برای مکالمات روزمره ۵۰۰ هرتز تا ۲۰۴۸ هرتز می باشد.

عایق سازی صدا به فرآیند حذف یا جلوگیری کردن از ورود و یا خروج صوت از یک اتاق گفته می شود. برای این منظور لازم است از موادی استفاده شود که به گونه ای طراحی شده اند که اجازه عبور صوت را از درون خود نمی دهند. موادی وجود دارند که در جذب صوت موثر عمل می کنند مانند پانل های آکوستیک که پژواکی که در اتاق باشد را کاهش می دهند. مواد جاذب صوت، با اینکه در عایق سازی صوت چندان عملکرد فوق العاده ای ندارند، با این حال به کاهش صوت کمک می کنند، به همین دلیل همراه با موادی که مانع از عبور صوت می شوند بکار می روند تا بهترین نتیجه کسب گردد.

موثرترین روش جهت عایق سازی دیوارها هنگامی ایجاد می گردد که فضای بین دیوارها توسط یک ماده ی میراکننده بسته شود. همچنین باید به این نکته توجه داشت که در بین دیوارها نقاط بسیاری مانند محل قرار گیری تابلو برق، سیم کشی برق و لوله کشی آب های ساختمان وجود دارد که می تواند از عایق بودن بکاهد. علاوه بر این، اشتباه مکرری که در امر عایق سازی انجام می شود استفاده از مواد با ضخامت نامناسب می باشد که گاهی منجر به خالی ماندن برخی نقاط می شود که باعث کاهش عملکرد عایق صوتی می شود. تنها سیستمی که امکان پر کردن فضای دیواره ها را به طور کامل و بدون درز فراهم می کند، فوم پلی یورتان است.

فوم اسپری پلی یورتان عایق صوت

مواد اسپری پلی یورتان عایق صوت بصورت سلول باز یا سلول بسته و متشکل از دو جز پلی ال و ایزوسیانات (متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات یا همان polymeric MDI) هستند، این مواد به محض اختلاط با یکدیگر و پاشش بر روی سطح یا دیوار به سرعت منبسط می گردد. فوم سلول بسته همانطور که از نام آن پیداست، سلول های آن به صورت بسته شکل گرفته اند که باعث ایجاد ساختاری پایدار و سخت شده است؛ بنابراین هوا و رطوبت قادر به نفوذ در فوم نیستند. فوم سلول بسته فشرده تر از سلول باز بوده و چگالی آن تقریبا ۳ برابر چگالی فوم سلول باز است.

فوم پلی یورتان سلول باز دارای ساختاری سلول باز و نیز پر از هوا است به عبارت دیگر، سلول های باز باعث می شود فوم نرم تر و نسبتا منعطف گردد. این فوم می تواند تا ۱۵۰ برابر حجم اولیه خود منبسط شود از این رو، بسیار مقرون به صرفه است. علاوه بر این، سلول های باز دارای ساختاری به یکدیگر متصل هستند که امواج صوت را به دام انداخته و همین آن را به یک عایق صوت مناسب تبدیل می سازد.

برای جلوگیری از انتقال صوت از طریق دیواره، باید امواج صوت جذب، مسدود و کم شوند. همان طور که پیش تر ذکر شد، با وجود اینکه فوم سلول بسته متراکم تر از فوم سلول باز است و حتی مانعی در برابر عبور هوا است، فوم سلول باز در کاربردهای جذب صوت و عایق سازی در برابر صوت بهتر عمل می کند زیرا لزرش ها یا ارتعاشاتی که در اثر برخورد صوت به آن ایجاد می شود را مانند سلول بسته ها منتقل نمی کند و از آنجایی که این فوم بسیار بیشتر از فوم سلول بسته منبسط می شود، توانایی پوشش دهی سطح بزرگتری را دارد پس، به طور کلی، این فوم به عنوان عایق صوت و فوم سلول بسته به عنوان عایق حرارت مناسب تر هستند.

مزایای فوم اسپری پلی یورتان عایق صوت

  • سرعت اجرای بالا و سهولت در امر پاشش
  • چسبندگی بسیار عالی بدون نیاز به چسب، پیچ، جوشکاری و غیره
  • دوام و طول عمر طولانی مدت فوم
  • مقاومت در برابر تغییرات فیزیکی و شیمیایی (حلال ها و اسیدها) و همچنین میکروب ها، باکتری ها و قارچ ها
  • دوام و استحکام بالا در برابر شرایط دمایی (۱۱۰ درجه سانتیگراد)، بدون تغییر شکل و یا جمع شدگی
  • مقاومت عالی در برابر ترک خوردگی، ضربه، فرو رفتگی و یا خوردگی
  • توانایی بالا جهت پرکنندگی درزها شکاف ها و نیز نقاط کور موجود در دیوار با وجود موانعی همچون کابل برق، لوله های آب و غیره
  • نفوذ ناپذیر در برابر رطوبت و بخار آب

مقاله تهیه شده در واحد تولید محتوا شرکت ایمن پلیمر شیمی
استفاده از مقالات تنها با ذکر منبع مجاز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *